Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji

Události: Petr Pavel navštívil Ústecký kraj (zdroj: ČT24)

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.

Ve čtvrtek ráno se Pavel setkal se starosty ze Šluknovského výběžku na šluknovském zámku. Jeho příjezd sledovalo několik desítek lidí. Starosta Šluknova Tomáš Kolonečný (STAN) po setkání uvedl, že Pavel o problémech v regionu ví a chce návštěvu v budoucnu zopakovat.

V transformaci regionů by měla být podle Pavla zajištěna nejen pracovní místa, ale například i bydlení. Starostové mu řekli, že se region potýká především s nedostatkem a odlivem kvalifikovaných pracovníků do jiných krajů.

Na selhávání politiky soudržnosti v regionu upozornil už dřív senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN). V návaznosti na Pavlovu návštěvu zmínil, že například obce žádající o dotace na opravy škol musí splnit podmínku, že se bude navyšovat jejich kapacita.

„To ovšem třeba pro Šluknovský výběžek neplatí, protože z něj spíš lidé odcházejí,“ podotkl Linhart s tím, že to ale neznamená, že by na dotace obce neměly mít nárok. „Vypadá to potom, že si o dotační prostředky nežádají, oni ani nemohou,“ dodal. 

Studio ČT24: Petr Pavel na návštěvě v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Opomíjený Šluknovský výběžek

Podle některých starostů se právě na tuto oblast v celostátní politice zapomíná. „Pan prezident na mě udělal dojem, že se o region zajímá. Problémy běžných lidí v okrajových oblastech mu asi nejsou lhostejné, protože z jeho řeči bylo cítit, že už se s podobnými problémy v jiných regionech setkal,“ podotkl po jednání starosta města Rumburk Lumír Kus (ANO).  

V České Kamenici Pavel zdůraznil, že transformace regionů podle něj jde ruku v ruce se zajištěním pracovních míst, bydlení, služeb a také zjistit, zda bude lidem v těžbou postižených lokalitách vyhovovat životní prostředí. Starosta tohoto města Jan Papajanovský (Koalice pro Kamenici) dodal, že konverzace se týkala i zdravotní péče v regionu. 

Na dotaz týkající se transformace uhelných regionů, mezi něž Ústecký kraj patří, Pavel řekl, že by po ukončení těžby neměla být zajištěna pouze pracovní místa, ale také bydlení. V následné debatě s občany zvolený prezident hovořil také o diskutované důchodové reformě. 

Důchodový systém musí někdo financovat, obhajoval Pavel reformu vlády

Ohledně výše věku odchodu do důchodu zmínil nutnost pružnějšího znění zákona. „Čím se lidé dožívají delšího důchodového věku, tím větší jsou nároky na důchodový systém a ten důchodový systém musí někdo financovat,“ vysvětlil lidem Pavel, proč se o prodloužení odchodu do důchodu uvažuje. Upozornil, že zatím nic není schváleno.

„U někoho bude potřeba vytvořit podmínky, aby mohl pracovat třeba klidně do sedmdesáti, když bude chtít a bude na to mít, ale u jiných, kteří vykonávají těžkou práci a budou mít zdravotní problémy, bude muset být možnost odejít do důchodu dříve,“ míní Pavel.

Ve středu Petr Pavel mluvil s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o vládním návrhu na snížení valorizace důchodů. Kvůli tomu se v pátek sejde s předsedkyní poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a místopředsedou sněmovny za ANO Karlem Havlíčkem jako zástupci opozice. Dodal, že až poté vyjádří stanovisko ohledně toho, zda by daný zákon podepsal. 

Cesta na sever Čech je Pavlovým druhým výjezdem do regionů po volbách, minulý týden byl v Karlovarském kraji. V Ústí nad Labem odpoledne navštívil základní školu Mojžíř a setkal se s vedením Ústeckého kraje. Vzkázal rovněž, že premiéru Petru Fialovi (ODS) chce v úterý navrhnout, aby další výjezdní zasedání vlády bylo v Karlovarském či Ústeckém kraji.

Někdy je nutné proti dezinformacím zakročit, řekl Pavel studentům

Návštěvu zakončil Pavel na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde diskutoval se studenty. Během debaty řekl, že dezinformace jsou mimořádně účinnou zbraní a v okamžiku, kdy mohou vést ke ztrátám na životech, jsou nutné restrikce.

Na dotaz jednoho ze studentů, zda má obavy z reakce Číny na jeho telefonát tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen, Pavel uvedl, že jsme suverénní země a máme vztahy, s kýmkoli uznáme za vhodné. „Máme řadu aktivit, které mají potenciál na Tchaj-wanu,“ sdělil.

Podle Pavla se mu navíc prezidentka ozvala sama s tím, že mu chce pogratulovat. „Primárně to beru jako zdvořilost na to reagovat. To, jestli se tím cítil někdo pohoršen, respektuji, že to tak někdo mohl brát, ale nebudu respektovat, že bychom měli ustupovat z naší suverenity,“ řekl nově zvolený prezident. 

Pavel, který má trvalé bydliště v obci Černouček na Litoměřicku, byl v Ústí nad Labem na startu kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Vítalo ho tehdy zaplněné náměstí. V samotném krajském městě pak ve volbách porazil svého soupeře o 99 hlasů.

Krátce po svém vítězství ve druhém kole prezidentských voleb řekl, že by rád navštívil nejdříve kraje, ve kterých získal větší podporu jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO). Pavel ve středu před cestou do Ústeckého kraje uvedl, že ví, že ne každý ho bude vítat s nadšením. „Já ale nechci být jen prezidentem svých fanoušků. Chci naslouchat a sloužit i těm, kteří mě nevolili,“ dodal.

V Ústeckém kraji Babiš získal 54,47 procenta hlasů, což je nejvíce ze všech tří krajů, kde vyhrál. Babiš vyhrál i v Moravskoslezském kraji, tam chce jet Pavel po březnové inauguraci.

Lebeda povede odbor vnitřní politiky Hradu

Nově zvolený prezident ve čtvrtek rovněž oznámil, že ředitelem vnitropolitického odboru jeho administrativy bude politolog a expert na volební systémy Tomáš Lebeda. Výběr zdůvodnil dlouhodobými zkušenostmi Lebedy ze sledování české politiky, jeho znalostmi všech podstatných aktérů, ale i schopností srozumitelně popsat a vysvětlit aktuální problémy na základě kvalitní práce s daty.

Lebeda v tiskové zprávě uvedl, že nový prezident by měl úřadu hlavy státu navrátit důstojnost a klást důraz na ústavní vymezení prezidentských pravomocí. Chtěl by mu pomoct v dosažení jeho cílů. „Na věci se díváme pohledem stejných hodnot a svou nezávislostí mi dává jistotu, že jeho doporučení nebudou ovlivněna osobními zájmy vybraných hráčů,“ uvedl Pavel.

Šestačtyřicetiletý Lebeda přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde také vede Katedru politologie a evropských studií. Specializuje se na oblast voleb, volebních systémů a volebního chování. „Doufal jsem, že v prezidentských volbách zvítězí kandidát, který se bude snažit zmírňovat dlouhodobě rostoucí napětí ve společnosti a aktivně se zajímat o problémy běžných občanů,“ dodal k práci v nově obnoveném odboru.