Islámský stát vyzval před čtvrtfinále Ligy mistrů k útokům na stadiony

foto Ilustrační foto - Parc des Princes (Park princů), stadion fotbalového týmu Paris St. Germain.

Madrid/Paříž - Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům na stadiony, kde se dnes a ve středu odehrají fotbalové zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů. Informovala o tom španělská agentura Europa Press. Hrozba se týká stadionů v Paříži, Londýně a Madridu, které očekávají desítky tisíc fanoušků. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ohlásil výrazné posílení bezpečnostních opatření před středečním zápasem v Paříži. Britská policie zase ujistila veřejnost, že má připraven "robustní" policejní plán.

Média spřízněná s organizací Islámský stát začala šířit grafiku, na které je zobrazen zakuklený muž se samopalem v ruce a napsané názvy stadionů, kde se hrají fotbalové zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů. "Všechny je zabijte," vyzývá nápis na ilustraci potřísněné červenou barvou.

Zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů se odehrají dnes a ve středu na dvou stadionech v Madridu a také v Londýně a Paříži. Španělské úřady nesdělily, že by měly nějaké konkrétní poznatky o možných útocích. Podle odborníků by však ilustrace mohla oslovit takzvané osamocené útočníky a další radikály.

Ilustraci považují francouzské úřady za "jasně vymezenou vyhrůžku", která ale není zaměřená jen proti Francii, píše agentura AFP. Francouzský ministr vnitra proto dnes jednal s pařížským policejním prefektem, který nechal výrazně posílit bezpečnostní opatření. Ministr Francouze vyzval, aby nepodlehli snaze teroristické organizace šířit strach a paniku. Britská policie uvedla, že na opatřeních úzce spolupracuje s týmem Arsenalu.

Ve Španělsku v současnosti panuje druhý nejvyšší stupeň protiteroristické bdělosti. Zápasy v Madridu bude podle informací stanice TVE chránit rozsáhlý aparát složený ze zhruba 3000 policistů, strážníků a soukromých hlídačů. Úřady se rozhodly bezpečnostní opatření posílit i v souvislosti s březnovým útokem u Moskvy, ke kterému se Islámský stát přihlásil. Při střelbě v komplexu Crocus City Hall zahynulo přes 140 lidí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď