PolojasnoPraha17°
Ženijní vojsko má zastaralou a poruchovou techniku, ukázala prověrka4Foto© zpravy.aktualne.cz

Ženijní vojsko má zastaralou a poruchovou techniku, ukázala prověrka

, 8 novinky, 12 zhlédnutí

Ministerstvo obrany podle NKÚ odložilo nebo zrušilo většinu plánovaných investičních akcí do ženijního vojska. Ministerstvo na to mělo vyhrazeno v letech 2010 až 2022 celkem 3,5 miliardy korun. „Za těchto dvanáct let MO z uvedené částky vyčerpalo pouhých devět procent – necelých 314 milionů korun. Ukázala to kontrola NKÚ ukončená letos v lednu,“ píše NKÚ v tiskové zprávě.

„Tolik peněz reálně v rozpočtu na ženijní techniku vyčleněno nebylo. Byl pouze stanoven obecný rámec, který umožňoval finance v takové výši na požadovanou techniku uvolnit, což je zákonem požadovaný postup. Fakticky se ale kvůli nízkému rozpočtu muselo ministerstvo v uplynulých letech rozhodnout, které modernizační projekty dostanou přednost,“ brání se ministerstvo obrany.

Ženisté tvoří důležitou součást všech armád. Za úkol mají speciální úkoly, při kterých například pomáhají kolegům překročit řeky, projít minovým polem nebo naopak minové pole vytvořit. Významnou úlohu hraje ženijní vojsko i v mírových podmínkách při haváriích a živelních pohromách. Více než dvě třetiny techniky vyčleňované pro integrovaný záchranný systém měly v době kontroly NKÚ překročenou dobu životnosti a více než jedna pětina této techniky byla dočasně neuživatelná, zjistil úřad.