ZataženoPraha15°
Zemřel Terry Jones, člen Monty Pythonů a režisér snímku Život Briana2Foto1Video© magazin.aktualne.cz

Zemřel Terry Jones, člen Monty Pythonů a režisér snímku Život Briana

, 10 novinky, 2 zhlédnutí

"Jeho práce s Monty Pythonem, jeho knihy, jeho televizní pořady a básně budou žít navždy," uvedla v prohlášení hercova rodina. "Přišli jsme o laskavého, vtipného, vřelého, tvůrčího a skutečně milujícího muže, jehož neústupná osobnost, neoblomný intelekt a výjimečný smysl pro humor přinášel potěšení nespočetným milionům (lidí) po šest desetiletí," pokračovalo vyjádření.

Jones se narodil v Colwyn Bay v severním Walesu v roce 1942. Při studiích angličtiny a historie na univerzitě v Oxfordu se seznámil s dalším členem budoucí skupiny Monty Python Michaelem Palinem. Podle serveru BBC to byl právě Jones, který přišel s nápadem vrstvit za sebe v rychlém sledu komediální skeče, v nichž často chybí pointa, tedy postup, který se následně stal pro skupinu charakteristickým.

Jonesovým skonem přichází skupina o druhého člena, po smrti Grahama Chapmana v roce 1989.

Kromě hraní se Jones věnoval i režii. S americkým výtvarníkem Terrym Gilliamem stál za parodií na legendy o králi Artušovi - Monty Python a Svatý grál (1975), spolu natočili i Monty Pythonův smysl života (1983). S Michaelem Palinem napsal několik úspěšných britských komediálních programů, mimo jiné seriál Neskutečné historky.