PolojasnoPraha12°
Zemřel Andreas Brehme, autor rozhodující branky ve finále mistrovství světa5Foto1Video© echo24.cz

Zemřel Andreas Brehme, autor rozhodující branky ve finále mistrovství světa

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Hamburský rodák Brehme byl deset let oporou německé reprezentace, v níž odehrál 86 zápasů a vstřelil osm gólů, ten nejslavnější v 85. minutě finále mistrovství světa 1990 v Itálii. Německu se tehdy podařilo oplatit Argentině Diega Maradony čtyři roky starou finálovou porážku z Mexika, u níž Brehme také byl.

Na klubové úrovni slavil krajní obránce či defenzivní záložník mistrovské tituly s Kaiserslauternem, Bayernem Mnichov a Interem Milán. Hrál také za Zaragozu. Kariéru ukončil v roce 1998 právě senzačním bundesligovým triumfem v Kaiserslauternu po boku Miroslava Kadlece a Pavla Kuky. „Rudé ďábly“ poté Brehme i trénoval, ale na své úspěchy z hráčské kariéry nenavázal.

„Rodina FCK je v hlubokém smutku za Andreasem Brehmem, jenž nosil dohromady deset let dres ‚Rudých ďáblů‘ a byl s nimi německým mistrem a vítězem poháru,“ uvedli na webu představitelé Kaiserslauternu. „Budeme mít Andrease stále v srdci - jako mistra světa a ještě víc jako mimořádného člověka. Bude navždy členem rodiny Bayernu. Odpočívej v pokoji, milý Andi,“ napsal Bayern, v němž strávil Brehme dvě sezony před přestupem do Interu Milán v roce 1988.