ZataženoPraha14°
Zemřel Alois Dubec, veterán z druhé světové války2Foto© echo24.cz

Zemřel Alois Dubec, veterán z druhé světové války

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

V noci na pátek zemřel ve věku 96 let Alois Dubec, veterán z druhé světové války, jeden z posledních českých pilotů, kteří létali v britské RAF. Informovala o tom Marcela Ludvíková z Československé obce legionářské. Před třemi lety veteránovi propůjčil prezident Řád Bílého lva druhé třídy.

"Smutná zpráva, v noci na pátek nás opustil Alois Dubec, nositel Řádu Bílého lva, vládní voják, partyzán v Itálii a nakonec příslušník RAF, který na konci války prodělával pilotní výcvik. Čest jeho památce," uvedla na sociálních sítích legionářská obec.

Vzpomínky veterána zaznamenal nedávno projekt Paměť národa. "Vyprávěl nám, jak během působení u partyzánů postřelil nepřítele do ruky. Ten si před něj klekl a prosil o milost," uvedl loni na podzim ředitel středomoravské pobočky Paměti národa Petr Zavadil. Partyzán Dubec zajatci nejprve vzal peněženku, aby získal peníze pro odboj. "V peněžence viděl fotku nepřítele s jeho dětmi. V ten okamžik si uvědomil, že ten muž je v první řadě otec od rodiny a až potom nepřítel a nechal ho jít," podotkl Zavadil.