ZataženoPraha15°
Zeman se označil za lobbistu za české podniky3Foto© idnes.cz

Zeman se označil za lobbistu za české podniky

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Za lobbistu ve prospěch českých podniků se na setkání s českými a maďarskými podnikateli v Budapešti označil prezident Miloš Zeman, který zahájil třídenní návštěvu Maďarska. Hlava státu ocenila mimo jiné rostoucí objem obchodní výměny mezi oběma členskými zeměmi takzvané visegrádské čtyřky. Maďarsko je podle velvyslance ČR v Budapešti Juraje Chmiela dokonce desátým nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka.

Prezidenta do Maďarska doprovodily tři desítky zástupců českých firem. Na setkání s nimi, maďarskými podnikateli a předsedy hospodářských komor obou zemí Vladimírem Dlouhým a Lászlóem Parraghem Zeman dnes vyzdvihl především rostoucí objem vzájemné obchodní výměny.

Česko-maďarské hospodářské vztahy mají podle Zemana i problémy, byť jsou "opravdu malé". Kritiku směřovala hlava státu především do oblasti investičních pobídek, které podle něj české firmy v Maďarsku na rozdíl od těch maďarských v Česku nedostávají. Za excelentní označil například spolupráci českých výrobců zbraní s maďarskou armádou.