ZataženoPraha15°
Zeman poděkoval Čaputové za její podporu vzniku Českého domu v Bratislavě© radio.cz

Zeman poděkoval Čaputové za její podporu vzniku Českého domu v Bratislavě

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

Zuzana Čaputová, foto: ČTK/Šálek Václav "Myslím, že mi bylo okolo dvaceti let, když se republika rozdělila - a v podstatě jsem na společné kultuře vyrůstala. Takže je to pro mě samozřejmost a přirozenost, mám tam mnoho přátel a ráda tam jezdím na dovolenou. To jsou takové osobní aspekty, proč se těším, že právě tohle bude první návštěva," řekla nová slovenská prezidentka v jednom rozhovoru pro Český rozhlas.

Svou první oficiální návštěvu České republiky a historicky první zahraniční cestu ve funkci slovenské prezidentky začala Zuzana Čaputová v půl jedenácté uvítacím ceremoniálem se všemi vojenskými poctami na I. nádvoří Pražského hradu. Přivítal ji její český protějšek Miloš Zeman. Zuzanu Čaputovou, která pro návštěvu zvolila smaragdově zelené šaty, před Hradem vítalo také několik stovek lidí skandováním "Ať žije Slovensko!"

Po ceremoniálu se obě hlavy státu vydaly ke společnému jednání. Čaputová na něm pozvala prezidenta Zemana na Slovensko. Uvedla, že na schůzce se hovořilo o zahraniční politice či výsledcích voleb do Evropského parlamentu a Visegrádské skupiny. "Můj zájem ve vztahu k tomuto uskupení je pokračovat v budování co nejužších vztahů mezi zeměmi V4," uvedla Čaputová.