ZataženoPraha15°
Zásah na úřadu vlády byl pokus svrhnutí vlády, tvrdí Nečas© euro.cz

Zásah na úřadu vlády byl pokus svrhnutí vlády, tvrdí Nečas

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Vyšetřování, které v roce 2013 vedlo po zásahu kriminalistů na úřadu vlády k pádu kabinetu, bylo podle tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) pokusem svrhnout legitimní a legální vládu České republiky politicky motivovaným trestním stíháním. Nečas to uvedl v rozhovoru pro server Česká justice.cz. Státní zástupci podle něj nyní dělají vše pro to, aby v souvisejících případech padly alespoň nějaké odsuzující rozsudky, a tím ze sebe toto podezření dostali.

Důkazem pro to, že případ byl „politickým převratem“, je podle Nečase i fakt, že jeho tehdejší šéfce kabinetu a nynější manželce Janě Nečasové (Nagyové) nabízeli vyšetřovatelé status spolupracující obviněné. „Říkali jí: ‚Tady z těch trafik a Vojenského zpravodajství, z toho si nic nedělejte. Za to dostanete podmínku. Ale my bychom potřebovali odkrýt tu ODS a její financování.‘ A o to šlo od samého začátku. Byl to útok na politický systém,“ uvedl. Například kongres občanských demokratů v roce 2012 byl podle Nečase systematicky odposloucháván.

Orgány činné v trestním řízení jsou v důkazní nouzi a přicházejí se zástupnými kauzami, míní Nečas. „Velmi upachtěně se snaží dosáhnout alespoň nějakých odsouzení. Proč? Aby po letech všem nebylo jasné, že to byl politicky motivovaný puč. A to byl,“ řekl.