Zaorálek chce zatím zůstat na kultuře, premiér chce mít jasno co nejdříve1Video© tyden.cz

Zaorálek chce zatím zůstat na kultuře, premiér chce mít jasno co nejdříve

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Praha - Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím odmítl nabídku přejít z ministerstva kultury do čela diplomacie. Je mu ale jasné, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) potřebuje řešit situaci v Černínském paláci. Diskusi o tom vidí na týdny. Premiér Andrej Babiš (ANO) by byl rád, aby o obsazení ministerstev bylo jasno co nejdříve.

Okolnosti personálních změn na ministerstvech bude v podvečer projednávat grémium sociálních demokratů. Hamáček se chce účastnit on-line, dnes dopoledne ho postihl drobný zdravotní kolaps, kvůli kterému nebude odpoledne přítomen ve Sněmovně. Lidé z kultury zatímní setrvání Zaorálka na ministerstvu převážně vítají.

Rošáda necelý půl rok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož dosavadní ministr zahraničí Tomáš Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. V pondělí prezident Miloš Zeman Petříčka z ministerské funkce odvolal. Podle Hamáčka Petříček skončil proto, aby byla strana před volbami srozumitelná. Odmítl to, že ho navrhl odvolat kvůli prezidentovi, který ministra dlouhodobě kritizoval a nedávno k jeho odchodu vyzval. Vedením diplomacie je od pondělí dočasně pověřen Hamáček. Nabídku na funkci ministra kultury dostal poslanec ČSSD a náchodský starosta Jan Birke.