Zaměstnanci ve veřejné sféře dostanou od příštího roku přidáno o 1500 korun měsíčně, rozhodla vláda6Foto© domaci.ihned.cz

Zaměstnanci ve veřejné sféře dostanou od příštího roku přidáno o 1500 korun měsíčně, rozhodla vláda

, 18 novinky, 2 zhlédnutí

Zaměstnanci ve veřejné sféře dostanou od 1. ledna příštího roku o 1500 korun měsíčně víc, vláda dnes schválila i zrušení nejnižší tarifní tabulky, jak se na tom dohodli v září lídři vládního hnutí ANO a ČSSD. O schválení nařízení informoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pracovníkům divadel, muzeí či knihoven i ostatních příspěvkových organizací by se měl od ledna zvednout výdělek nejméně o 1830 až 3180 korun podle jejich odbornosti a praxe, dodal.

Odměňování ve veřejném sektoru se řídí nyní pěti tabulkami. Od ledna by měly zůstat tabulky čtyři. První z nich má určovat základ výdělků úředníků, pracovníků kanceláří Parlamentu či prezidenta, pracovníků Akademie věd ČR, grantové či technologické agentury i zaměstnanců vězeňské služby, armády a policie. K nim by se přidali lidé z kultury, nezdravotnické profese ve zdravotnictví a technický personál. Druhá tabulka by připadla zdravotníkům, třetí lékařům a čtvrtá učitelům.

Vládní koalice se na růstu platů ve veřejné sféře dohodla již v polovině září. Nárůst bude znamenat pro státní rozpočet zhruba dvě miliardy navíc. "Jediné procentuální navýšení zůstává u pedagogů a všichni ostatní dostanou pevnou částku, z toho nepedagogové budou mít víc než původních sedm procent tím, že dojde ke zrušení nejnižší tarifní tabulky," řekl již dříve novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).