Zákaz vycestování nemá podle právníků oporu v zákoně3Foto© idnes.cz

Zákaz vycestování nemá podle právníků oporu v zákoně

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Česká republika nemůže zakazovat svým občanům, aby vycestovali. Shodli se na tom právníci, které dnes oslovila ČTK. Opatření ministerstva zdravotnictví, které ve středu projednala vláda, nemá podle nich oporu v zákoně o ochraně veřejného zdraví, na nějž se ministerstvo odvolává. Zákaz souvisí s novými mutacemi koronaviru a od pátku zapovídá cesty například na Zanzibar, do Jihoafrické republiky nebo do Brazílie.

Ministerstvo v dnes zveřejněném ochranném opatření zakazuje všem občanům a cizincům s bydlištěm na území ČR vstup do zemí, ve kterých panuje extrémní riziko nákazy novými mutacemi covidu-19. Zákaz neplatí pro občany dotčených zemí a pro cesty, které nesnesou odkladu. V asi čtyřstránkovém odůvodnění úřad uvádí důvody, které ho k rozhodnutí vedly.

Cílem je podle ministerstva výrazně omezit cesty do zemí s vysokým rizikem nákazy, které zároveň nemají dostatečně nastavená protiepidemická opatření. Hodnocení zemí vycházejí také od zastupitelských úřadů ČR, které dlouhodobě sledují situaci přímo na místě, napsalo ministerstvo. Dokument uvádí, že nikomu nebude cesta odepřena, musí ale počítat se sankcemi podle zákona o ochraně veřejného zdraví.