ZataženoPraha14°
Za zveřejnění Nečasových odposlechů má Mafra zaplatit 140 tisíc© irozhlas.cz

Za zveřejnění Nečasových odposlechů má Mafra zaplatit 140 tisíc

, 4 novinky, 4 zhlédnutí

Vydavatelství Mafra musí zaplatit 140 tisíc korun za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonických hovorů expremiéra Petra Nečase (ODS) s někdejší šéfkou jeho kabinetu a současnou manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), který původně vyměřil Mafře pokutu o sto tisíc korun vyšší, soud mu ale případ vrátil k novému posouzení. Informaci České televize potvrdil mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. Reakce společnosti Mafra se zjišťuje.

Mafra porušila zákaz zveřejnění osobních údajů tím, že v deníku Mladá fronta Dnes, respektive na serveru iDNES.cz zveřejnila informace o odposlechu a záznamu o telekomunikačním provozu, sdělil mluvčí ÚOOÚ Tomáš Paták. Potvrdil, že úřad za to vydavateli nově uložil pokutu 140 tisíc korun. Mafra se podle Patáka může kvůli rozhodnutí obrátit na soud.

Přepisy policejních odposlechů mezi Nečasem a jeho manželkou uveřejnila Mladá fronta Dnes v květnu 2014. Obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení. Ochránci dat následně varovali před zveřejňováním informací soukromého charakteru, které pocházejí z odposlechů při trestních řízeních. Uvedli, že v těchto případech se nelze odvolávat na veřejný zájem nebo se obhajovat tvrzením, že politik nemá nárok na ochranu soukromí.