ZataženoPraha11°
Za předčasné ukončení Tomanovy návštěvy Ruska může papírování, ne politika, říká Petříček2Foto© domaci.ihned.cz

Za předčasné ukončení Tomanovy návštěvy Ruska může papírování, ne politika, říká Petříček

, 9 novinky, 2 zhlédnutí

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po sobotním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nestál za problémy delegace v Rusku politický záměr, ale papírování. Zároveň ale poznamenal, že kdyby byla vůle, pak by podle něj mohla cesta pokračovat.

"Shodujeme se na tom, že to byla skutečně technická záležitost. A my budeme s ruskou stranou jednat o tom, aby se do budoucna takováto situace nestala, protože samozřejmě podnikatelé, kteří se účastnili, tak nemohli pokračovat ve svých jednáních se svými protějšky v Kazani," řekl Petříček.

Ruské ministertsvo zahraničí v sobotu oficiálně uvedlo, že za předčasné ukončení zahraniční návštěvy ministra Tomana v Rusku může administrativní chyba české strany. Toman s podnikatelskou delegací zkrátil tento týden svůj pětidenní pobyt v Rusku poté, co mu ruské úřady ve středu neumožnily přelet z Moskvy do Kazaně.