Vyšetřovací komise privatizace OKD zvažuje, že podá trestní oznámení na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku a Milana Urbana2Foto© domaci.ihned.cz

Vyšetřovací komise privatizace OKD zvažuje, že podá trestní oznámení na bývalého premiéra Bohuslava Sobotku a Milana Urbana

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

Sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD možná podá trestní oznámení na někdejší členy vlády za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana. Týkalo by se prodeje menšinového státního podílu černouhelné firmy v roce 2004. Informaci Radiožurnálu ve čtvrtek pro ČTK potvrdil předseda komise Lukáš Černohorský (piráti), který zároveň nevyloučil i další trestní oznámení.

"Jeden z návrhů, který vyšetřovací komise bude projednávat, je návrh trestního oznámení, který by se dotýkal tehdejších členů vlády, to znamená pana Sobotky i Urbana. Pokud by k tomu došlo, musí to samozřejmě schválit vyšetřovací komise," řekl Černohorský. Pozdější premiér Sobotka byl v době prodeje minoritního podílu v OKD ministrem financí, Urban ministrem průmyslu a obchodu.

Trestních oznámení by mohlo být ale více. "Historie OKD je dlouhá," podotkl Černohorský. Některý z návrhů mohl směřovat na neznámé pachatele. "Pokud víme o skutcích konkrétních lidí, zvažujeme variantu na konkrétní osoby," dodal.