ZataženoPraha14°
Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, říká model Medianu4Foto© echo24.cz

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, říká model Medianu

, 11 novinky, 3 zhlédnutí

„Oslabení vládních stran lze vysvětlit mimo jiné tím, že nezanedbatelná část jejich dřívějších voličů nyní není rozhodnuta, koho volit. ANO a SPD naopak konsolidují své podporovatelské základny,“ uvedli autoři průzkumu.

Preference opozičního hnutí ANO se nad třiceti procenty drží dlouhodobě. Oproti březnovému modelu si strana polepšila o půl procentního bodu. Vládní ODS a Piráti si naopak pohoršili, ODS ztratila v novém modelu jeden procentní bod a Piráti půl procentního bodu. Naopak SPD tři procentní body získala a hnutí STAN si oproti březnu připsalo dva procentní body, vyplývá z průzkumu.

Ze stran mimo Poslaneckou sněmovnu by v dubnu měla nejvyšší preference SOCDEM, získala by 4,5 procenta hlasů. Pak by následovaly s 3,5 procenta TOP 09, KSČM a KDU-ČSL. Hnutí PRO 2022 by získalo tři procenta, Přísaha a Zelení shodně 2,5 procenta a Trikolora 1,5 procenta. „Březnový nárůst podpory menších stran se nepotvrdil, nicméně v porovnání s předchozími měsíci posílily. Dubnový model naopak potvrdil ztrátu podpory u TOP 09,“ uvedl Median.