ZataženoPraha13°
Vojtěch podle opozice odstoupil pozdě a viníkem krize je Babiš3Foto© tyden.cz

Vojtěch podle opozice odstoupil pozdě a viníkem krize je Babiš

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v otázce pandemie covidu-19 zkompromitoval už v lednu, jeho v pondělí oznámená rezignace je tak opožděná o osm měsíců, řekl šéf ODS Petr Fiala. Další opoziční představitelé v anketě zdůrazňují, že viníkem krizové situace kolem koronaviru je premiér Andrej Babiš (ANO), který jen potřeboval najít viníka. Hlavním viníkem ale zůstává sám, uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Fiala napsal, že v osobě ministra Vojtěcha odchází premiérův oblíbenec. "Který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním. Jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním," uvedl. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabírá na závažnosti. "Myslím, že jeho krok byl logickým vyústěním situace posledních týdnů. Nicméně destabilizace na ministerstvu zdravotnictví je problém posledních měsíců," napsal Jurečka.