PolojasnoPraha24°
Vládní strany jsou rozdělené ohledně zákazu prodeje o vybraných svátcích3Foto© tyden.cz

Vládní strany jsou rozdělené ohledně zákazu prodeje o vybraných svátcích

, 12 novinky, 3 zhlédnutí

„Navzdory mému návrhu na souhlasné stanovisko bylo schváleno pouze stanovisko neutrální,“ uvedl Válek, který se pro vládní podporu návrhu vyslovil i před jednáním kabinetu. TOP 09 podle něj bude o zrušení zákazu prodeje o některých svátcích usilovat i v Parlamentu.

Lidovečtí ministři naopak přicházeli na jednání vlády s návrhem přijmout k zákonu odmítavé stanovisko. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) před schůzí vlády upozornil, že pokud se Sněmovna začne normou zabývat, lidovci předloží pozměňovací návrh, který by zákaz prodeje naopak rozšířil na všechny státní svátky.

„Jsem jednoznačně proti. Ten návrh považuji za zbytný, ba dokonce pro lidi škodlivý, navíc nebyl koaličně projednán. Je to výstřel do tmy, “ řekl Blesku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a podotkl, že nikdy nezaznamenal negativní ohlasy k zákonu od zákazníků ani zaměstnanců. „Pokud ti navrhovatelé argumentují chaosem, tak nevidím problém přijít s pozměňovacím návrhem, který by to sjednotil (zavření obchodů – pozn. red.) na všechny státní svátky,“ dodal.