ZataženoPraha14°
Vláda zváží uložení pracovní povinnosti ambulantnímu personálu2Foto© tyden.cz

Vláda zváží uložení pracovní povinnosti ambulantnímu personálu

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

Vláda zváží kvůli epidemii covidu uložení pracovní povinnosti ambulantnímu personálu. Pomáhal by v nemocnicích, řekl novinářům po středečním jednání krizového štábu vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Uvedl, že podobně jako v Pardubickém kraji může být kapacita nemocnic naplněna i v dalších regionech. Ukazuje se přitom, že problém není v počtu přístrojů či lůžek, ale v množství personálu, dodal. Předpokládá, že věcí se bude vláda zabývat na nejbližším zasedání, zřejmě do konce týdne, nejpozději v pondělí.

Pardubický kraj požádal podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) ministerstvo zdravotnictví o prověření možnosti povolat ambulantní specialisty na pomoc do krajských nemocnic 23. února. Podle dřívějšího vyjádření lékařů z ambulancí většina z nich nemá zkušenost s prací na jednotkách intenzivní péče. Mezi ambulantními specialisty jsou také asi dvě pětiny starší 60 let a mnozí zatím nebyli očkováni proti covidu-19.

Podle Hamáčka by ambulantní personál mohl pomáhat mimo intenzivní péče. Bez něj není možné v Pardubickém kraji vytvořit další kapacity navíc. "Se současným stavem personálu už nejsme schopni žádné kapacity navíc vytvářet," uvedl k situaci v Pardubickém kraji.