Vláda nebude škrtit ekonomiku, rozpočet je prorůstový, tvrdí Babiš© idnes.cz

Vláda nebude škrtit ekonomiku, rozpočet je prorůstový, tvrdí Babiš

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Návrh rozpočtu na příští rok je prorůstový, zvyšuje životní úroveň nejen seniorů, ale i rodin pečujících o malé děti. V úvodu sněmovní debaty před závěrečným schvalováním rozpočtu to ve středu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Prohlásil také, že i když se ekonomické vyhlídky zhorší, vláda ekonomiku nezaškrtí, jako to udělaly předchozí pravicové vlády, ale bude do ní pumpovat peníze.

"Chtěl bych zdůraznit, že i když dochází k ochlazení ekonomiky, hlavně světové ekonomiky, naše vláda nikdy nezaškrtí ekonomiku tak, jak to udělala pravicová vláda za minulé krize," uvedl Babiš. "Pokud bude hůř, o to víc stát bude pumpovat peníze do lidí, do platů do důchodů, do ekonomiky a do investic," řekl. Česká ekonomika je podle něj jednou z nejstabilnějších v Evropě: "Naší zemi čeká skvělá budoucnost, my se vracíme tam, kde jsme byli za první republiky."

Navrhovaný schodek rozpočtu představuje 40 miliard korun, tedy stejně jako letos. Podle Babiše je však důležitější jeho výsledek. Deficit by mohl být i vyšší z titulu investic, poznamenal. Dodal ale, že je otázkou, jak je na ně stát připraven.