Ve Varech začala rekonstrukce Císařských lázní, bude stát 830 milionů© idnes.cz

Ve Varech začala rekonstrukce Císařských lázní, bude stát 830 milionů

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

„Uděláme všechno pro to, abychom opravu dovedli do úspěšného konce a mohli představit domácím i zahraničním návštěvníkům, lázeňským hostům a turistům tento skvost v novém hávu a v celé kráse,“ řekla při slavnostním zahájení rekonstrukce hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Jak připomněla, o záchranu památky se snažilo město i kraj dlouhých 20 let.

„První pilířem bylo získat souhlasné stanovisko orgánů památkové péče. Tím druhým byly finanční prostředky. Bohužel dotační titul na opravy Císařských lázní nebyl vypsán nebo tam byly nesplnitelné podmínky,“ uvedla Vildumetzová.

Na opravu kraj získal 250 milionů korun jako dotaci od ministerstva kultury a má také příslib ministryně financí Aleny Schillerové ohledně navýšení příspěvku o dalších 150 milionů Kč. Schillerová dnes při slavnostním předání stavby zhotoviteli řekla, že ceny stavebních prací se navýšily a bylo nutné částku navýšit o 150 milionů korun, které stát poskytne po 50 milionech během tří let. Kraj na opravu vyčlenil ze svého rozpočtu 350 milionů korun, dalších 100 milionů by mělo jít postupně z rozpočtu města Karlovy Vary.