Ve Francii se proti důchodové reformě protestuje i na Štědrý den2Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Ve Francii se proti důchodové reformě protestuje i na Štědrý den

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Ve Francii i na Štědrý den stávkují zaměstnanci železnic a pařížského dopravního podniku, kterým se nelíbí plánovaná reforma důchodového systému. Státní železniční společnost SNCF dnes oznámila, že nevyjede šedesát procent rychlovlaků a regionálních vlaků a 80 procent vlaků spojujících velká francouzská města a pařížských příměstských spojů. Podle ředitele SNCF přišla společnost kvůli třítýdenním protestům v přepočtu o více než deset miliard korun. V Paříži dnes bez omezení jezdí jen šest z šestnácti linek metra. Problémy panují v hlavním městě také v autobusové dopravě.

Dnešek je již dvacátým dnem protestů proti důchodové reformě, která by měla podle prezidenta Emmanuela Macrona zjednodušit současný důchodový systém, jenž je podle něj nespravedlivý, neefektivní a příliš komplikovaný. Nyní obsahuje 42 různých důchodových plánů. Zákonnou hranicí pro odchod do penze má zůstat 62 let. Prostřednictvím bonusů a slev chce ale vláda motivovat lidi k odchodu na odpočinek až v 64 letech. Příslušníci některých profesí by po reformě přišli o výhody, hlavně o předčasný odchod do důchodu.

Vláda premiéra Édouarda Philippa i odbory jsou při jednáních neústupné. Setkání z minulého týdne řešení sporu nepřineslo. Další kolo rozhovorů odborářů s příslušnými ministry se uskuteční 7. ledna. Šéf odborového svazu CGT Philippe Martinez ale již na 9. ledna ohlásil další velkou stávku.