V pondělí přijde první rozvolnění, otevřou dětské obchody i papírnictví2Foto© zpravy.aktualne.cz

V pondělí přijde první rozvolnění, otevřou dětské obchody i papírnictví

, 8 novinky, 4 zhlédnutí

Kvůli návratu dětí do škol kabinet podle Havlíčka uvolní od následujícího pondělí provoz prodejen s dětským oblečením a obuví, a papírnictví. Dále budou moci podle Havlíčka fungovat prodejny pietního zboží, farmářské trhy, čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje.

"Jsem velmi rád, že vláda vyslyšela naše návrhy a začala respektovat realitu běžného života," řekl Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Ocenil, že kabinet přijal rozhodnutí s předstihem a prodejci budou mít dost času na přípravu jako doplnění zboží a naplánování směn. Zároveň upozornil, že obchody byly vždy bezpečným místem a nestaly se zdrojem nákazy. Obchodníci podle SOCR od začátku pandemie do bezpečnostních a hygienických opatření investovali přes sedm miliard korun.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Následně od 19. ledna umožnil provoz prodejcům dětských oděvů a obuvi a papírenského zboží.