ZataženoPraha10°
Uprchlíky z Řecka nepřijmeme, nedostali jsme jejich seznam, tvrdí Hamáček2Foto© echo24.cz

Uprchlíky z Řecka nepřijmeme, nedostali jsme jejich seznam, tvrdí Hamáček

, 5 novinky, 6 zhlédnutí

Řecko loni začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra Evropské unie, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Hamáček pak uvedl, že se řecká strana jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl. Atény vybídl, aby poskytly konkrétní seznam 40 dětí, které by Česká republika mohla přijmout.

„Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam 40 dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné,“ uvedl Hamáček.

Podle něj by bylo možné do Česka přivézt z Řecka afghánské či pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety. „Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické. Upozorňují na to, že by to vyžadovalo umístění do nějakých speciálních ústavů... Nepřivezu do Česka osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko,“ řekl ministr. Uvedl, že věc pokládá za uzavřenou.