Ukrajinské letadlo u Teheránu podle Kanady zasáhla íránská raketa10Foto1Video© denikn.cz

Ukrajinské letadlo u Teheránu podle Kanady zasáhla íránská raketa

, 37 novinky, 19 zhlédnutí

Ukrajinské letadlo, které se zřítilo ve středu po startu v Teheránu, Írán sestřelil. S odvoláním na informace tajných služeb to ve čtvrtek řekl kanadský premiér Justin Trudeau. Podle jeho informací letadlo zasáhla íránská raketa. Dodal, že to mohlo být neúmyslné. Letadlo spadlo několik minut po startu, na palubě bylo 176 lidí a všichni zahynuli. Mezi oběťmi je 63 Kanaďanů.

„Máme informace z mnoha zdrojů zejména od našich spojenců a našich vlastních tajných služeb, které naznačují, že letadlo bylo sestřeleno íránskou raketou země-vzduch. Možná to nebylo úmyslné,“ prohlásil Trudeau.

V Íránu se zřícení letadla vyšetřuje a možnost, že jej zasáhla raketa, byla jednou z hypotéz. V USA se ještě před Trudeauovým vyjádřením objevily zprávy, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila rakety na dvě základny v Iráku, kde jsou i Američané. Írán tento útok označil za odvetu za smrt íránského generála Kásema Solejmáního, jehož minulý pátek v Bagdádu zabil americký dron.