ZataženoPraha13°
Trump opět zaútočil na kongresmanky z řad menšin2Foto© idnes.cz

Trump opět zaútočil na kongresmanky z řad menšin

, 8 novinky, 5 zhlédnutí

Americký prezident Donald Trump pokračuje v útocích na čtveřici demokratických kongresmanek z řad menšin, které minulý týden vyzval, aby se vrátily do zemí svého původu. Na středečním předvolebním mítinku v Greenville v Severní Karolíně je obvinil z toho, že "nenávidí naši zemi". Rovněž jim doporučil, aby ze Spojených států odešly, pokud se jim nezamlouvá jeho politika. Informovala o tom agentura AP, podle níž dav jeho podporovatelů během proslovu o jedné ze zákonodárkyň křičel: "Pošlete ji zpět!"

Tři ze čtyř kongresmanek se ve Spojených státech narodily. Černoška Ayanna Pressleyová, Alexandria Ocasiová-Cortezová s portorickými kořeny, Ilhana Omarová, která je původem ze Somálska, a Rashida Tlaibová, jež má rodinu v Palestině, Američanům v pondělí vzkázaly, aby se nedali Trumpovými slovy zmýlit, protože jejich účelem je podle nich odvrátit pozornost od skutečných problémů.

Navzdory kritice demokratů, že výroky na adresu čtyř zákonodárkyň z řad menšin byly rasistické, Trump na mítinku svému sporu s nimi věnoval plných 20 minut. Zopakoval, že mohou klidně odejít, pokud se jim nelíbí jeho politika ohledně migrace či podpory Izraele. "Mám návrh pro extrémisty zahlcené nenávistí, kteří se neustále snaží rozbořit naši zemi: ... Když se jim to nelíbí, ať odejdou. Ať odejdou," řekl Trump.