PolojasnoPraha20°
Trans lidé už nebudou muset na operaci kvůli změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud4Foto© novinky.cz

Trans lidé už nebudou muset na operaci kvůli změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud

, 11 novinky, 3 zhlédnutí

Současný stav považoval soud za neudržitelný, upozornil na dlouhodobou nečinnost politiků. Nyní musejí projednat a přijmout novou úpravu. Do té doby platí dosavadní podmínky, protože vykonatelnost úterního nálezu je odložená.

Soud uznal, že současná úprava může sledovat legitimní cíl, tedy zajištění právní jistoty a stability. "Podle Ústavního soudu jsou ovšem zákonné požadavky chirurgické přeměny pohlavních orgánů a znemožnění reprodukční funkce v přímém rozporu se základním právem trans lidí na ochranu jejich tělesné integrity a osobní autonomie, především proto, že porušují jejich lidskou důstojnost," stojí v nálezu soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy.

Na Ústavní soud se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl. Jeden ze tříčlenných senátů soudu jeho podnět postoupil plénu, tedy sboru všech ústavních soudců a soudkyň. Plénum mu vyhovělo výraznou většinou. Odlišná stanoviska uplatnili dva soudci z 15, konkrétně Josef Fiala a Milan Hulmák.