ZataženoPraha11°
Středočeský úřad míní, že černošický úřad v kauze Babiš chyboval2Foto© idnes.cz

Středočeský úřad míní, že černošický úřad v kauze Babiš chyboval

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

Premiér čelí podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který dal v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Babiš takové podezření dlouhodobě odmítá. Uvádí, že splnil povinnosti dané zákonem. Podnět pro podezření na střet zájmů odeslala loni v srpnu do Černošic právě Transparency International ČR.

Radnice v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Černošický úřad dospěl v lednu k závěru, že Babiš přestupek v podobě střetu zájmů spáchal a uložil mu za něj pokutu 200 tisíc korun. Premiér se proti tomu odvolal, případem se proto zabývali krajští úředníci. Že kraj zrušil rozhodnutí černošické radnice a věc jí vrátil k novému projednání, je známo od března, detaily odůvodnění a celé rozhodnutí ale zveřejněny nebyly.

„Odvolací správní orgán (středočeský krajský úřad) shledal nedostatky jak v procesním postupu správního orgánu l. stupně (černošického úřadu), tak ve zjištění skutkového stavu věci a v právním posouzení věci,“ uvádí mimo jiné kraj ve svém rozhodnutí.