Slavné Viktoriiny vodopády se scvrkly na pouhý potůček. Místní se obávají, že přijdou o turisty3Foto1Video© echo24.cz

Slavné Viktoriiny vodopády se scvrkly na pouhý potůček. Místní se obávají, že přijdou o turisty

, 5 novinky, 8 zhlédnutí

Harare/Lusaka  Kvůli nejhoršímu suchu za poslední desetiletí se zmenšily Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe oproti normálnímu stavu na pouhý potůček, napsala agentura Reuters. Místní se nyní obávají, že pokud změny klimatu povedou k častějším a výraznějším suchům, přijde region o jednu z hlavních turistických atrakcí, kterou ročně navštíví asi milion lidí.

Na místě je v současné chvíli nezvykle vidět velká část kamenné stěny, přes níž za normálních okolností na kilometrové šířce padá řeka Zambezi do více než 100 metrů hlubokého kaňonu. Průtok Zambezi vždy kolísá v závislosti na ročním období, současný pokles hladiny je však podle místních nevídaný.

„V předchozích letech, když bylo sucho, tak to nebylo do takovéhle míry. Něco takového tady vidíme poprvé,“ řekl prodejce turistických suvenýrů, který má obchod v blízkém městě na zambijské straně. Tu se sousedním Zimbabwe spojuje jeden z pouhých čtyř silničních mostů na celém toku Zambezi. „Dotýká se nás to, protože klienti to uvidí na internetu... A už nebudeme mít tolik turistů,“ dodal.