DéšťPraha12°
Seniorovi žijícímu v USA pomohla s důchodem složka, kterou si na něj vedla StB2Foto© idnes.cz

Seniorovi žijícímu v USA pomohla s důchodem složka, kterou si na něj vedla StB

, 4 novinky, 3 zhlédnutí

Český senior, který žije v USA, při žádosti o důchod v Česku zjistil, že Česká správa sociálního zabezpečení nemá jeho evidenční list důchodového pojištění od posledního zaměstnavatele. Chyběl mu tak doklad o téměř devíti letech zaměstnání před jeho emigrací v roce 1984.

Správa sociálního zabezpečení tak nemohla tuto dobu zohlednit při výpočtu důchodu. Při prověřování případu ombudsman potvrdil, že správa nepochybila, naopak se intenzivně snažila dobu mužova zaměstnání dohledat. Ovšem neúspěšně. Ombudsman ve věci oslovil Archiv bezpečnostních složek, kde s hledáním uspěl.

"Ironií osudu je, že stěžovateli nakonec pomohly právě pečlivé záznamy socialistického státního aparátu. Po jeho emigraci v polovině 80. let založila komunistická Státní bezpečnost na muže složku a požádala o vyjádření i jeho zaměstnavatele. Toto vyjádření byl nakonec jediný doklad o době zaměstnání, který se podařilo dohledat," shrnul neobvyklý případ Křeček. Muži žijícímu v USA se díky pomoci ombudsmana zvýšila penze z Česka víc než trojnásobně. Z původně vypočítaných 1300 na více než 4100 korun.