ZataženoPraha15°
Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny4Foto© echo24.cz

Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny

, 11 novinky, 4 zhlédnutí

Praha - Senát zřejmě odmítne zavedení povinných kvót na české potraviny v obchodech. Zamítavý postoj dnes potvrdili senátoři z klubu ODS i STAN. Kvóty označili za nesmyslné. Podle ODS by kvóty vedly k výraznému zdražení potravin a nahrávají do karet jen velkým potravinovým výrobcům. Kluby ODS a STAN jsou nejsilnějšími frakcemi v horní komoře, v níž má většinu opozice, která proti kvótám hlasovala už ve Sněmovně.

Sněmovna novelu zákona o potravinách schválila na návrh poslanců SPD ve středu. Prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních by podle něj musely od příštího roku prodávat minimálně 55 procent stanovených potravin českého původu. Kvóta by měla postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jako v případě brokolice či vepřového masa.

Senátoři ODS budou chtít zákon vrátit zpět do Sněmovny s vypuštěním kvót, případně ho zamítnout. "Až budeme zákon o potravinách na senátorském klubu projednávat, budeme řešit otázku, zda je tam i něco dobrého, nebo je špatně celý," uvedl předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra. Kvóty v novele podle něj ale nesmí zůstat. Předseda ODS Petr Fiala se zavedením kvót nesouhlasí, jsou podle něj proti pravidlům evropského volného trhu a proti zdravému rozumu.