SlunečnoPraha13°
Šéf Senátu chce od Zemana vysvětlení čínského dopisu k Tchaj-wanu4Foto© echo24.cz

Šéf Senátu chce od Zemana vysvětlení čínského dopisu k Tchaj-wanu

, 12 novinky, 2 zhlédnutí

Prezident Miloš Zeman by měl Senátu podle jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) vysvětlit, zda a jak reagoval na lednový dopis čínského velvyslanectví, které v něm varovalo před misí na Tchaj-wan. Od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) chce Vystrčil důraznou reakci na dopis, který pokládá za vměšování Číny do vnitřních záležitostí ČR. Vystrčil to v úterý řekl novinářům.

Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že nechce posílat vzkazy přes média. Vystrčil bude mít podle něj možnost věc projednat na březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů. Dopis je podle Vystrčila výhrůžný až vyděračský a staví Česko do role čínského lokaje. Vystrčil chce od Zemana vědět, proč na dopis příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval.

Zeman už dříve uvedl, že senátorská mise na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu Česka. Předseda Senátu si chce také ověřit, jak s dopisem čínské ambasády souvisí dva podpůrné přípisy od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka.