Skoro jasnoPraha15°
Šéf BIS považuje nynější bezpečnostní situaci za nejhorší od světové války5Foto© domaci.hn.cz

Šéf BIS považuje nynější bezpečnostní situaci za nejhorší od světové války

, 7 novinky, 4 zhlédnutí

Koudelka řekl, že by bylo chybou považovat konflikty na Ukrajině či v Gaze za něco, co se nás týká jen okrajově, případně vůbec. „Agresivní Ruská federace je velkou hrozbou pro demokratické země Evropy včetně Česka,“ uvedl. Mezi hrozbami zmínil i možnost návratu islámského terorismu do Evropy. „Riziko nemůžeme podceňovat, i když nedisponujeme žádnou konkrétní informací o přímém ohrožení bezpečnosti ČR,“ řekl Koudelka.

Pavel po schůzce s Koudelkou a vedením BIS uvedl, že v aktuální bezpečnostní situaci je role tajných služeb zásadní. „Nynější bezpečnostní situaci bychom určitě neoznačili jako bezproblémovou a výhled do budoucna není nijak optimistický. Dá se předpokládat, že se bude ještě komplikovat,“ konstatoval Pavel. Tajné služby v Česku podle něj fungují tak, jak se v zavedené demokracii sluší.

Pavel ocenil, že tajné služby poskytují zákonným adresátům objektivní informace a analýzy nezatížené politickou zakázkou. Umožňují tím podle něj informovaná rozhodnutí státu. Vyzdvihl také, že mají důvěru u českých partnerů v zahraničí. „Je to mimořádně důležitá věc, spolupráce mezi tajnými službami a výměna informací nejsou možné bez naprosté důvěry,“ podotkl.