ZataženoPraha12°
Rusko vyřeší problém s novinářem Golunovem do Putinovy besedy s občany, tvrdí prezidentská kancelář3Foto© nazory.aktualne.cz

Rusko vyřeší problém s novinářem Golunovem do Putinovy besedy s občany, tvrdí prezidentská kancelář

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Minulý čtvrtek policisté v Moskvě zatkli novináře Ivana Golunova (36), údajně u něj našli kokain a tablety mefedronu, jejichž držení je nelegální. Zatčený tvrdí, že mu drogy podstrčili do zavazadla. Pro portál Meduza píše o korupci, v posledních týdnech o poměrech v ruském pohřebnictví. Dostával výhrůžky. Soud mu nařídil domácí vězení, žádosti prokurátora uvalit vazbu nevyhověl.

Český novinář Jiří Just (déle než deset let žije v Moskvě) řekl: "Podsouvání drog je posledních dvacet let oblíbenou praktikou ruských bezpečnostních orgánů. V Rusku je totiž trestné držení jakéhokoliv množství a ty tresty jsou vysoké." A ještě: "Nejčastěji to funguje jako forma vydírání nebo 'delikátní' způsob, jak se zbavit nepohodlné osoby - aktivisty, podnikatele, úředníka."

Výjimečné prý však je, že drogy podstrčili (asi policisté) známému novináři v Moskvě. Běžně se to stává mimo hlavní město. Just: "Byla to spíš doména regionálních bezpečnostních složek. Je nutné zmínit případ Ojuba Titijeva, šéfa čečenské pobočky lidskoprávní organizace Memorial, kterého se zbavili právě tím, že mu policisté podstrčili drogy. Byl odsouzen na čtyři roky vězení…"