Rusko chce vyhlásit pivo za nealkoholický nápoj. Vyvolalo tím šok4Foto© tyden.cz

Rusko chce vyhlásit pivo za nealkoholický nápoj. Vyvolalo tím šok

, 8 novinky, 3 zhlédnutí

MOSKVA  S nápadem vyhlásit pivo za nealkoholický nápoj, přišli zástupci ruského ministerstva průmyslu a obchodu. Informovala o tom agentura RBK s odkazem na text rozvojové obchodní strategie pro příštích šest let. Pivovary přijaly zprávu s nadšením, v poslaneckých kruzích podle agentury TASS plán vyvolal šok. Jeden z poslanců chce ministerstvo dokonce zažalovat.

Alkohol je v Rusku chronický problém, v některých regionech po desetiletí decimuje hlavně mužskou populaci. Občasné vládní ozdravné programy hraničící s prohibicí zůstávají bez valného výsledku, potřební si pomáhají podomácku vyrobeným „samohonem“. Úřady manévrují s cenovou regulací, snižování cen ale epidemii alkoholismu jen zhoršuje, zvyšování zas podněcuje nebezpečnou domácí produkcí hrozící otravami metanolem.

Ministerští úředníci si od svého návrhu slibují oživení trhu, který je v Rusku v krizi mimo jiné i v důsledku západních sankcí. Pivovary tvrdí, že dosavadní právní úprava regulující prodej alkoholu, údajně jedna z nejtvrdších na světě, je vůči pivu diskriminační. Výrobci tvrdého alkoholu, tedy hlavně vodky, naopak pro změnu nevidí důvod.