Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol© idnes.cz

Rodiče neztratí nárok na ošetřovné, když děti nepošlou do škol

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Podpora zůstává 80 procent vyměřovacího základu. Vyplácet se bude nejdéle do konce nynějšího školního roku, tedy do konce června. Návrh, který má podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) srovnat podmínky ošetřovného u předškolních zařízení a u základních škol, nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Zaměstnanec bude návrhu ošetřovné pobírat, pokud dítě do otevřené školy nebo školky nepošle kvůli možnosti ohrožení potomkova zdraví či zdraví jiných členů domácnosti. K dalším vážným důvodům bude patřit omezená kapacita nebo provozní doba školského zařízení i jiná omezující opatření kvůli koronaviru. Důvody rodič uvede na předepsaném tiskopisu. Stejná pravidla budou platit i pro lidi, kteří se starají kvůli uzavření sociálních služeb o starší nebo postižené členy domácnosti. Zařízení se mají postupně otevírat s omezeními.

Senát po schválení návrhu zákona už nejednal o snaze Michaela Canova (SLK) úpravu ošetřovného vyškrtnout. Motivuje podle něho rodiče k tomu, aby nešli pracovat a zůstali s dětmi doma. Naopak podle Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) je nutné dát rodičům jistotu. Jak uvedla, zneužívání se neobává.