ZataženoPraha15°
Riziko epidemie v Evropě je podle lékařů nízké3Foto© ct24.ceskatelevize.cz

Riziko epidemie v Evropě je podle lékařů nízké

, 7 novinky, 3 zhlédnutí

Dva přední francouzští lékaři, kteří se v Paříži starají o dvojici infikovanou novým typem koronaviru, uvedli, že nákaza se v porovnání s těmi dřívějšími, například s onemocněním SARS, jeví slabší a riziko epidemie v Evropě je nyní malé. Informovala o tom agentura AP. Třetí nakažený byl hospitalizován v nemocnici v Bordeaux. Dosud je na celém světě evidováno přes 1400 nakažených. V Číně se podle posledních oficiálních údajů novým koronavirem nakazilo už 1372 lidí, 41 jich tam nemoci podlehlo.

Dva pacienti se nachází v pařížské fakultní nemocnici Bichat-Claude Bernard na oddělených pokojích a vede se jim dobře, uvedl jeden z lékařů, Yazdan Yazdanpaneh. V pokojích nemocnice udržuje podtlak, který pomáhá bránit šíření koronaviru.

Pár, muž ve věku 31 let a a o rok mladší žena, pochází z epicentra nákazy, města Wu-chan v centrální Číně. Do Francie přiletěli 18. ledna a nevykazovali tehdy žádné symptomy. Ty se u jednoho z nich projevily den po příjezdu, u druhého den poté, řekl lékař. Do nemocnice byli přijati v pátek.