ZataženoPraha14°
První přepočet ho nepřesvědčil, Trump znovu napadl výsledky v Georgii© idnes.cz

První přepočet ho nepřesvědčil, Trump znovu napadl výsledky v Georgii

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Donald Trump. FOTO - Wikimedia commons

Šéf Bílého domu Donald Trump v sobotu požádal o nové přepočítání hlasů z prezidentských voleb ve státě Georgia. Stalo se tak den poté, co představitelé státu potvrdili výsledky, podle nichž v hlasování v Georgii zvítězil Trumpův demokratický vyzývatel Joe Biden. Trump bez důkazů stále tvrdí, že prezidentské volby konané 3. listopadu byly poznamenány rozsáhlými podvody.

Biden podle původních výsledků vedl nad Trumpem v Georgii asi o 14 000 hlasů, tedy o méně než půl procentního bodu, místní úřady proto nařídily audit, s nímž se pojí ruční přepočet odevzdaných hlasů. Po přezkumu se Bidenův náskok snížil na zhruba 12 670 hlasů, na vítězi se ale nic nezměnilo.

V pátek potvrdil státní tajemník Georgie, republikán Brad Raffensperger, že Biden vyhrál v Georgii nad Trumpem o 0,25 %. Po dokončení ručního přepočtu hlasovacích lístků měla ale kampaň poraženého možnost požádat o další přepočet, již strojový. Na předložení této žádosti měl Trump čas až do zítřejších 17 hodin místního času (23.00 SEČ).