Přípravy na výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou zřejmě začaly2Foto© zpravy.aktualne.cz

Přípravy na výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou zřejmě začaly

, 9 novinky, 4 zhlédnutí

Přípravy na výměnu vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou podle ruské televize začaly. Z moskevské věznice Lefortovo vyjely tři autobusy se zabarvenými skly a policejní eskortou, uvedly tiskové agentury s odvoláním na očité svědky. Diplomaté již dříve agentuře Interfax-Ukrajině řekli, že k výměně vězněných Rusů a Ukrajinců by mohlo dojít v sobotu. Zatím zůstává nejasné, kolika lidí se výměna týká.

Moskevskou věznici opustil i autobus s ukrajinskými námořníky, zajatými Rusy loni v listopadu u Kerčského průlivu mezi Azovským a Černým mořem, uvedla agentura TASS s odvoláním na advokáta námořníků. Autobusy s vězni podle agentury Reuters dojely na moskevské letiště Vnukovo, kde mezitím přistál ukrajinský vládní letoun.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek omilostnil 12 Rusů vězněných na Ukrajině, kteří jsou připraveni k výměně za Ukrajince zadržované v Rusku. Agentuře Interfax to řekl ukrajinský advokát Valentyn Rybin. Ruští vězňové, kteří dostali prezidentskou milost, byli podle Rybina dopraveni na místo, kde se výměna vězňů uskuteční.