SlunečnoPraha12°
Při útoku u Moskvy lidé utíkali sami, zásahové jednotky dorazily za hodinu a půl3Foto© zpravy.aktualne.cz

Při útoku u Moskvy lidé utíkali sami, zásahové jednotky dorazily za hodinu a půl

, 6 novinky, 4 zhlédnutí

Střelba v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy začala v pátek v 19:58 místního času. Útok pak podle šéfa ruské kriminální ústředny Alexandra Bastrykina trval 18 minut. Policie podle tvrzení ruského ministerstva vnitra dorazila ke koncertní hale pět minut poté, co dostala upozornění, důkazy pro to ale chybí, podotkla BBC.

"Policie nebo OMON (speciální bezpečnostní jednotky, poznámka red.) sem teprve začínají najíždět. Teroristé nebo nevím kdo střílí z automatických zbraní a není tu nikdo, kdo by pomohl lidem. Všichni se snažili zachránit, jak mohli," popsal z místa viditelně rozrušený svědek útoku.

Policie soudě podle zpráv ruských médií hlavně zahradila okolí areálu a pomáhala zraněným. Mnozí lidé se přitom museli dostat z haly vlastními silami, některé z nich vyvedli brigádníci v teenagerském věku, kteří si na koncertě přivydělávali jako šatnáři. Zásluhy těchto brigádníků, z nichž některým bylo teprve 14 nebo 15 let, popsal také portál Meduza. Připomněl rovněž svědectví jednoho z účastníků koncertu, který popsal, že lidé museli vyrazit dveře, aby se dostali ven.