Povinnou maturitu z matematiky asi čeká odklad2Foto© echo24.cz

Povinnou maturitu z matematiky asi čeká odklad

, 5 novinky, 3 zhlédnutí

Zavádění povinné maturity z matematiky možná čeká dvouletý odklad na rok 2023. Předpokládá to pozměňovací návrh trojice koaličních poslanců ANO a ČSSD, který podpořil sněmovní školský výbor.

Vláda ve školské novele předpokládá úplné zrušení plánované povinné maturity z matematiky. Podle platného zákona by studenti některých oborů museli poprvé skládat maturitní zkoušku z matematiky v roce 2021. Pozměňovací návrh Kateřiny Valachové (ČSSD), Karla Raise a Iva Vondráka (oba ANO) podpořilo navzdory nesouhlasu ministerstva školství osm ze 14 přítomných členů výboru. Proti byli čtyři poslanci a dva se hlasování zdrželi.

Člen školského výboru Ivo Pojezný (KSČM).

Na maturitu z matematiky panují ve Sněmovně rozdílné názory i v jednotlivých poslaneckých frakcích. Výjimkou jsou Piráti, kteří prosazují zrušení povinnosti. »Pokud by se něco mohlo měnit, ať se změní třeba nařízení vlády o stanovení oborů, které budou povinnou maturitu z matematiky mít. Ale rozhodně není rozumné vylévat vaničku i s dítětem, což současný návrh ministerstva školství dělá,« zdůraznil ve vystoupení ve Sněmovně člen školského výboru Ivo Pojezný (KSČM). Úplně nesouhlasí s tím, že se matematika špatně vyučuje.