ZataženoPraha15°
Politický vězeň v Bělorusku se u soudu pokusil o sebevraždu© irozhlas.cz

Politický vězeň v Bělorusku se u soudu pokusil o sebevraždu

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Minsk - Přímo v soudní síni se o sebevraždu pokusil Scjapan Latypav, kterého běloruská opozice počítá mezi soudobé politické vězně režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Při jednání o svém případu si Latypav postěžoval na mučení a řízl se do hrdla, uvedl na svém webu opoziční list Naša Niva. Podle očitých svědků je také možné, že si do krku zarazil propisovačku. Latypav tak učinil ve chvíli, kdy u soudu vypovídal jako svědek jeho otec. Vězně podle ruské redakce BBC odvezla sanitka.

"Otče! Po setkání (s tebou) ke mně přišel policista z GUBOP (odboru boje proti organizovanému zločinu, který se podle opozičních médií stal jedním z hlavních nástrojů potlačování opozice - pozn. ČTK). Sliboval, že jestli se nepřiznám, že jsem vinen, dočkám se izolace a začnou trestně stíhat příbuzné a sousedy. V izolaci jsem byl 51 dní. Tak se tedy připravuj," prohlásil Latypav, než si způsobil zranění, uvedla BBC. Latypav podle ní použil slangový výraz, který může znamenat izolaci, ale i vytvoření nesnesitelných podmínek ze strany ostatních vězňů.

Vězňův otec podle nevládní organizace Vjasna uvedl, že syn byl za trest od 11. dubna izolován spolu s dalšími vězni s "psychickými zvláštnostmi".