Podle odhadů bude na konci května v Česku až 9430 případů covidu-19© tyden.cz

Podle odhadů bude na konci května v Česku až 9430 případů covidu-19

, 5 novinky, 2 zhlédnutí

Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 9430 potvrzených případů covid-19, dnes je 8721 nakažených. Plošné modely už podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška přestávají být vypovídající, protože hrozí spíš lokální ohniska a růst v Praze. V současné době je více než 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel jen ve 13 okresech ze 76. Informace zazněly na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

"Jsme 14 dní po masivním uvolnění opatření 11. května. Situace epidemiologická nezaznamenává žádné negativní trendy, uvolnění se na křivce negativně neprojevila," řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Narůstá podle něj podíl vyléčených, který je přes 66 procent, klesá počet hospitalizovaných na současných 150 a klesá i podíl úmrtí. Podle prezentace je asi 3,5 procenta.

Problematická jsou podle ministra i zdravotnických statistiků lokální ohniska. Na Chebsku a Domažlicku se podle něj situace uklidnila. Teď je ohnisko na Karvinsku v dole Darkov, kde je 132 nakažených horníků a jejich kontaktů. "Intenzivně se na tom pracuje, je to lokalizováno. I řešení je lokální, nikoliv plošné," dodal ministr. Problematičtější je také situace v Praze, kde je podle Vojtěcha několik menších ohnisek a nemoc se přenáší v komunitě. "Je to signál pro občany Prahy, aby dodržovali nastavená hygienická pravidla," uvedl.