Petříček, Babiš i politici ze zemí EU odsoudili zatčení Navalného2Foto© zpravy.aktualne.cz

Petříček, Babiš i politici ze zemí EU odsoudili zatčení Navalného

, 7 novinky, 2 zhlédnutí

Brusel/Moskva/Praha - Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček patří mezi ty evropské politiky, kteří jasně odsoudili dnešní zatčení ruského oponenta režimu Alexeje Navalného krátce po příletu do Moskvy. Petříček krok ruských úřadů pokládá za politicky motivovaný akt a na twitteru uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. Jako odklon od demokratických principů okomentoval událost i český premiér Andrej Babiš. K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel.

"Byl zatčen za své názory, nikoli za to, co je mu formálně kladeno za vinu. Ruský režim tím porušuje mezinárodní smlouvy o lidských právech," podtrhl Petříček s tím, že na ministerském jednání navrhne diskusi o možných sankcích.

K události se vyjádřil také premiér Andrej Babiš. Ten napsal, že se bude zabývat možnými kroky na úrovni Evropské unie. Babiš podotkl, že Navalného zatčení v něm posiluje pocit, že se Rusko vzdaluje od společenství demokratických států.