SlunečnoPraha24°
Pavel jmenoval 57 nových soudců včetně státního zástupce Bodláka3Foto© tyden.cz

Pavel jmenoval 57 nových soudců včetně státního zástupce Bodláka

, 5 novinky, 9 zhlédnutí

Prezident Petr Pavel dnes jmenoval na Pražském hradě 57 nových soudců obecných soudů. Jsou mezi nimi i někteří dosavadní advokáti a státní zástupci, a to včetně Marka Bodláka, bývalého šéfa odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze. Pavlův předchůdce Miloš Zeman odmítal Bodláka do soudcovského taláru jmenovat. Prezident na nové soudce apeloval, aby srozumitelně vysvětlovali svá rozhodnutí. Podle něj to má vliv na důvěryhodnost všech státních institucí.

"Naše Ústava říká, že soudní moc je vykonávaná nezávislými soudy ve jménu republiky, a to by se mělo odrážet nejenom v hlavičkách vašich rozhodnutí. Republika znamená věc veřejná," připomněl nováčkům Pavel poté, co do jeho rukou složili soudcovský slib.

"Rozhodovat jménem republiky znamená velký závazek a velký úkol pro vás všechny," pokračoval. Podle něj to zahrnuje nejen rovnost přístupu ke stranám sporu a dodržování zákonných postupů, ale také přesvědčivé a odpovědné vysvětlování soudních rozhodnutí. "Žijeme v době, kdy srozumitelně vysvětlit svá rozhodnutí není důležité jen pro strany sporu, ale velice často i pro veřejnost. Mnohokrát na tom závisí i důvěryhodnost nejenom justice, ale všech státních institucí," podotkl.