Pandemie ve světě: Rakousko, Dánsko a další země chtějí vyrábět vakcínu s Izraelem3Foto© irozhlas.cz

Pandemie ve světě: Rakousko, Dánsko a další země chtějí vyrábět vakcínu s Izraelem

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová mají ve čtvrtek v Izraeli jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem o spolupráci při výzkumu a výrobě očkovacích látek. Kurz v prohlášení, z něhož cituje APA, uvedl, že Rakousko, Dánsko a další členové skupiny „Smart first movers“ (Chytří první hybatelé) se v budoucnu už nebudou spoléhat na EU a „společně s Izraelem hodlají v příštích letech vyrábět očkovací látky druhé generace pro další mutace koronaviru a také společně zkoumat možnosti léčby“.

Do skupiny zemí, s nimiž Rakousko od počátku pandemie úzce spolupracovalo, patří kromě Dánska a Izraele také Austrálie, Norsko, Řecko a Česko.

„Jenom pro Rakousko je potřeba odhadována na 30 milionů očkovacích dávek,“ uvedl Kurz, který měl v úterý na programu setkání se zástupci předních rakouských farmaceutických firem. Kancléř vysvětlil, že přístup k vakcínám prostřednictvím EU „byl sice v zásadě správný, ale EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) je u schvalování očkovacích látek příliš pomalá a dochází k výpadkům v dodávkách od farmaceutických firem“.