Obří americký transportní letoun se zúčastní Dnů NATO. Ve středu přistál v Mošnově3Foto© irozhlas.cz

Obří americký transportní letoun se zúčastní Dnů NATO. Ve středu přistál v Mošnově

, 6 novinky, 3 zhlédnutí

„Právě nám tady přistál největší sériově vyráběný transportní letoun na světě. Bude určitě jednou z hlavních atrakcí naší víkendové akce,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Letoun je nejmodernější verzí největšího amerického letounu pro těžkou mezikontinentální leteckou přepravu. Ve středu do Mošnova přepravil americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které budou pro návštěvníky akce zajímavé i tím, že v českém letectvu nahradí dosluhující vrtulníky Mi-24/35. Zatímco stroj UH-1Y mohli lidé v Mošnově vidět už loni, vrtulník AH-1Z bude na akci poprvé.

Letoun C-5 byl na Dnech NATO v Mošnově poprvé před deseti lety, kdy tam zahájil éru velkých letadel. V modernizované verzi Super Galaxy ho tam ale lidé ještě neviděli. Návštěvníci budou mít navíc letos jedinečnou možnost vidět hned tři americké giganty: kromě C-5 to budou ještě strategický bombardér B-52, který v posledních letech patří mezi tradiční a velmi oblíbené účastníky Dnů NATO, a tankovací letoun KC-135.