ZataženoPraha14°
Neplatiči pokut za vybrané závažné přestupky zřejmě přijdou o část dávek2Foto© tyden.cz

Neplatiči pokut za vybrané závažné přestupky zřejmě přijdou o část dávek

, 10 novinky, 3 zhlédnutí

Chudší lidé zřejmě přijdou o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to novela opoziční ODS, kterou v pátek schválila po několikahodinové diskusi Sněmovna. Opoziční Piráti neprosadili zamítnutí předlohy a Jan Čižinský z lidoveckého klubu její vrácení k opětovnému projednání ve druhém čtení. Novela teď zamíří k posouzení do Senátu.

Kritici předlohy zdůrazňovali potřebu sociální práce místo represe. Občanský demokrat Petr Beitl ale míní, že účinná represe v nynějším sociálním systému chybí. "Je to silný vzkaz lidem, kteří si neváží solidarity většinové společnosti," uvedl za předkladatele Jan Bauer (ODS).

"Problémy ve vyloučených lokalitách budou dále eskalovat," komentovala předlohu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její stranický kolega Petr Dolínek prohlásil, že není možné přijímat protiromské zákony. Podle Beitla by se ale mělo slovy, že jde o rasistický zákon, šetřit, když je podle něho nelze doložit.