PolojasnoPraha17°
Německo je Čechům vděčné za jejich roli při pádu zdi, řekl bývalý kancléř Schröder15Foto1Video© zpravy.aktualne.cz

Německo je Čechům vděčné za jejich roli při pádu zdi, řekl bývalý kancléř Schröder

, 37 novinky, 3 zhlédnutí

Německo je Čechům vděčné za roli, kterou sehráli při pádu berlínské zdi v roce 1989, řekl v pátek bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. To, co se tehdy odehrálo na západoněmecké ambasádě v Praze, kde se po tisících shromaždovali východní Němci toužící vycestovat na Západ, bylo podle něj jedinečné a přispělo ke scelování Německa. Schröder to řekl v Berlíně po setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem.

"Nikdo nikdy nezapomene, že jeden ze začátků tohoto vývoje se samozřejmě uskutečnil v Praze," poznamenal Schröder k dění, které předcházelo pádu berlínské zdi 9. listopadu 1989. "Pamatujete si na známý proslov Hanse-Dietricha Genschera z balkónu západoněmeckého velvyslanectví v Praze a na to, co se potom dělo," připomněl dále.

Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Genscher 30. září 1989 večer zhruba 4000 shromážděným východním Němcům oznámil, že budou moci vycestovat na Západ. Část jeho slov přitom úplně zanikla v hlasitém jásotu davu a jejich záznam dodnes v Německu patří k těm nejznámějším z celého přelomového roku.