ZataženoPraha15°
Nejvyšší budova v Česku by měla stát v Nových Butovicích v Praze2Foto1Video© novinky.cz

Nejvyšší budova v Česku by měla stát v Nových Butovicích v Praze

, 5 novinky, 5 zhlédnutí

Na návrhu se podílejí sochař David Černý a architekt Tomáš Císař ze studia Black n´Arch. Stavba by mohla v ideálním případě začít v roce 2021, trvat by měla tři roky. Nejvyšší budovou v Česku je v současnosti brněnská AZ Tower vysoká 111 metrů.

„Projekt připravujeme již více než dva roky a finální podobě předcházelo osm jiných variantních řešení. V průběhu této doby jsme sbírali a stále ještě sbíráme podněty od odborníků, dotčených orgánů státní správy a samosprávy a samozřejmě i místní veřejnosti,” uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. Firma neuvedla, zdá má ke stavbě příslušná povolení.

Budova má v nejvyšším bodě nabídnout veřejně přístupnou vyhlídku, kam se návštěvníci dopraví výtahem. Bude určena pro nájemní bydlení, v nižších podlažích firma plánuje kanceláře a multifunkční kulturní centrum propojené s veřejně přístupnou střešní zahradou. V přízemí a druhém nadzemním podlaží mají být zejména obchody a provozovny služeb. V podzemí jsou naplánována parkovací místa pro veřejnost.